Blog

Blog » NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYT VÁRSZ? 1000 EURÓS BÍRSÁGOT KAPHATSZ, HA NEM FIGYELSZ A PAPÍROKRA!

NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYT VÁRSZ? 1000 EURÓS BÍRSÁGOT KAPHATSZ, HA NEM FIGYELSZ A PAPÍROKRA!

10 September 2018

A nemzetközi közúti fuvarozás során számos előírásnak kell megfelelni. Ezek általában a fuvarozót érintik, viszont bizonyos esetekben címzettként is vannak kötelezettségeid, melyek elmulasztása bírságot vonhat maga után. Cikkünkből megtudhatod, hogy amennyiben céged az EU-n kívülről kap szállítmányt, hogyan kerülheti el a közlekedési hatóság „bírságcsapdáját”.

Amennyiben céged az EU kívülről kap szállítmányt, a fuvarozásnak meg kell felelnie az úgynevezett CEMT engedélyre vonatkozó előírásoknak.

Ha azok közé tartozol, akik most hallanak erről először, akkor segítünk: a CEMT engedély egy nemzetközi fuvarengedély, mellyel a fuvarozó szabályosan végezhet nemzetközi közúti áruszállítást. EU-n belüli fuvaroknál nem használatos, viszont nagy valószínűséggel CEMT engedéllyel történik a fuvar, ha a feladó vagy címzett az EU-n kívül, pl. Ukrajnában, Szerbiában vagy Törökországban található.

„Rendben, de ez nem a fuvarozó dolga?...”

A válasz: nem. A rendelet ugyanis a CEMT engedéllyel végzett fuvarok esetén a feladóra, valamint a címzettre nézve is kötelezettségeket állapít meg, melyek megszegésének következménye könnyen egy bírsággal záruló eljárás lehet.

Akinek most eszébe jutnak a postai küldeményei és kezd összeszorulni a torka, fellélegezhet, ugyanis az előírások a postai/csomagküldeményekre nem terjednek ki.

A címzett kötelezettségei a két CEMT dokumentummal, a CEMT engedéllyel és a hozzá tartozó CEMT fuvarnaplóval kapcsolatosak.

Az engedéllyel kapcsolatos kötelezettségek

Címzettként meg kell vizsgálnod az engedélyt a jármű érkezésekor. Amennyiben az engedély lejárt, vagy nem a fuvarozó cég nevére lett kiállítva, azonnal jelenteni kell az illetékes hatóságok egyikénél, azaz a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, a rendőrségnél, vagy a vámhatóságnál.

A fuvarnaplóval kapcsolatos kötelezettségek

Ha még nem tette eléggé próbára a logisztikus kollegát az engedély „bevizsgálása”, a nyelvtudására is szükség lehet, ugyanis az engedélyhez tartozó, általában idegen nyelvű fuvarnaplót is ellenőrizni kell. A folyamatosan, kézzel vezetett naplóban fel kell tüntetni a jármű „megállóit”, időponttal, kilométeróra állással. Amire címzettként különösen figyelned kell, hogy a lerakodás helyének, idejének pontosan kell szerepelnie a naplóban.

Gondolj bele, hogy a Dinári hegyek áttörése közben megfáradt sofőr a budapesti agglomeráció környékén található Depók (pl. Törökbálint, Érd, Páty, stb.) esetén könnyen Budapestet írhat be lerakodási címként , ez pedig a hatóságnak már elég indok a bírság kiszabására.

Tárolási kötelezettség

A fentiek után már csak egy feladat marad, hogy a fuvar átvétele a rendeletnek megfelelően történjen. Az engedélyről, valamint a fuvarnaplóról fénymásolatot kell készíteni és 1 évig meg kell őrizni. Fontos, hogy mivel a naplót folyamatosan vezetik, a megfelelő fénymásolat csak a helyszínen készíthető el, hiszen utána további bejegyzések kerülnek a naplóba, így az utólagos beszerzés nem jó ötlet ebben az esetben.

Ezek után érthető, hogy a „lebukás” akár hetekkel a szállítmány érkezése után is bekövetkezhet. Az ellenőrzés után a CEMT napló bejegyzéseit visszamenőlegesen összevetik a hatóság rendelkezésre álló többi adatbázissal, így egy érvénytelen engedély vagy hiányos fuvarnapló esetén a jármű korábbi állomásait nagy valószínűséggel felkeresi a hatóság egy bírság erejéig.

Mik a következmények?

Amennyiben megállapítható a jogsértés, a hatóság 300.000 Forint összegű bírságot szabhat ki az címzettel szemben, azzal, hogy a bírság összege fix, nem mérlegelhető a jogsértés súlya. A kis- és középvállalkozásnak minősülő cégek esetében a hatóság első alkalommal mellőzi a bírság kiszabását.

A fentiek alapján, ha nemzetközi fuvarozásról van szó, jusson eszedbe, hogy a fuvarozón kívül a címzettet is terhelhetik kötelezettségek. A munkavállalók számára készített folyamatleírással elkerülhető, hogy a CEMT engedéllyel kapcsolatban közigazgatási bírság formájában váratlan meglepetés érje a céged.